EXERCISE WITH OXYGEN THERAPY

OEFENING MET ZUURSTOFTHERAPIE (EWOT)

Bekend als EWOT ( Exercise With Oxygen Therapy ), is dit een therapie die lichte lichamelijke inspanning gebruikt als platform om de bloedbaan van een patiënt van zuurstof te voorzien.

Tijdens de activiteit wordt een zuurstofmasker gedragen dat helpt om snel zuurstof naar de haarvaten te sturen. Dit is effectief gebleken in de kankerzorg, simpelweg omdat kankercellen het moeilijk hebben om in een zuurstofrijke omgeving te overleven. Bij de behandeling van kanker helpt het oxygenatieproces het bloed te verzadigen met zuurstof tijdens lichte fysieke activiteit.

EWOT combineert oefeningen die de bloedsomloop verhogen en zuurstoftherapie, die systemisch wordt toegediend via de verhoogde bloedstroom.

Kankercellen gedijen in zuurstofarme omstandigheden. Zolang de cellen in die omgeving kunnen gedijen, is er op de lange termijn geen positieve verandering te verwachten. Met EWOT is het lichaam in staat een zuurstofrijke omgeving te creëren. In feite is het beter in staat ziekten te bestrijden. Voor patiënten die chemotherapie of bestraling ondergaan, kan EWOT het herstel helpen versnellen en de toxische effecten van deze conventionele behandelingen minimaliseren.

EWOT helpt ook het lichaam optimaal te functioneren. Deze therapie verbetert de algehele gezondheid door het hart te laten pompen en zuurstof aan gezonde cellen te leveren.

Een ander voordeel van EWOT is een toename van het energieniveau, wat vaak een uitdaging wordt voor mensen die tegen kanker vechten. Regelmatige en begeleide sessies kunnen patiënten helpen het uithoudingsvermogen te verbeteren en het immuunsysteem op gang te brengen.

Een ander hoofddoel van Oefening met Zuurstoftherapie is het voorkomen van spierverlies, bekend als sarcopenie.

 

HYPERBARE ZUURSTOFTHERAPIE VERSUS EWOT

Hyperbare zuurstof is een medisch hulpmiddel waarvoor een recept vereist is, en het proces verloopt langzaam. Je kunt niet oefenen in hyperbare kamers. Dit betekent dat er geen CO2-ophoping is die gelijk is aan de extra inkomende O2.

Oefening met zuurstoftherapie daarentegen werkt om uw hartslag te verhogen, waardoor u meer koolstofdioxide kunt aanmaken, de partiële druk kunt verhogen en meer O2 naar distale hypoxische weefsels kunt dwingen. Dit is een natuurlijk proces en gebruik van O2. Omdat EWOT uw hartslag verhoogt en tegelijkertijd de zuurstofinname verhoogt, zijn de resultaten veel sneller zichtbaar.

 

EWOT heeft drie belangrijke voordelen: het vermogen om de zuurstofcirculatie te verbeteren, de bloedstroom te herstellen en de ATP-productie te verhogen. Hier volgt een overzicht van deze drie belangrijkste voordelen van lichaamsbeweging met zuurstoftherapie en hoe deze doorsijpelen en de algehele gezondheid en het welzijn beïnvloeden:

 

1. VERHOOGT DE ZUURSTOFCIRCULATIE IN HET LICHAAM

Oefening met zuurstoftherapie zorgt ervoor dat zuurstof in de slagaders, aders en zelfs de kleinste haarvaten terechtkomt, die meer dan 74 procent van uw bloedsomloop uitmaken. Door de zuurstofcirculatie in het lichaam te vergroten, krijgen uw cellen de O2 die ze nodig hebben om de miljoenen biochemische reacties te verwerken die ze elke dag ondergaan.

Volgens een  artikel uit 1984, geschreven door Dr. von Ardenne , is verbetering van de zuurstofstroom in lichaamsweefsels belangrijk in de strijd tegen onvoldoende zuurstoftoevoer, wat een veel voorkomende oorzaak is van veel ziekten, aandoeningen en klachten, vooral met het ouder worden.

Dus waarom is het zo belangrijk om voldoende zuurstof te krijgen? Om te beginnen wijst onderzoek erop dat een tekort aan zuurstof in het bloed (hypoxie genoemd) een van de belangrijkste oorzaken is van veel vormen van kanker. Volgens  onderzoekers van de Universiteit van Georgia kunnen “lage zuurstofniveaus in onze cellen een primaire oorzaak zijn van oncontroleerbare tumorgroei bij sommige vormen van kanker. En uit een  onderzoek aan de Washington State University  bleek dat wanneer hogedrukzuurstof werd gebruikt op een cultuur van menselijke leukemiecellen, dit de groei van kankercellen met 15 procent verminderde.

Naast het verhoogde risico op kanker wanneer het zuurstofgehalte in het bloed te laag is,  geeft onderzoek gepubliceerd in  Current Medical Chemistry  aan dat tijdens hypoxemie oxidatieve stress leidt tot versnelde achteruitgang, waardoor onze cellen hun delings- en groeivermogen verliezen.

 

2. HERSTELT DE BLOEDSTROOM

Alle lichaamsprocessen vereisen een adequate bloedstroom, maar stress en bepaalde medische aandoeningen kunnen het vermogen van het bloed om zuurstof in onze weefsels af te geven verstoren. We weten dat een afname van de zuurstoftoevoer naar uw bloed de functie van uw hersenen, lever en andere organen ernstig kan beschadigen. We hebben ons bloed nodig om zuurstof naar onze weefsels te transporteren, zodat alle lichaamssystemen goed kunnen werken.

Dit is een ander groot voordeel van zuurstoftherapie. Naarmate de zuurstofcirculatie door het lichaam toeneemt, kan ons zuurstofrijke bloed de O2 naar onze weefsels, bloedvaten en organen sturen.

Het herstellen van de stroom zuurstofrijk bloed bevordert ook de uitzetting van vernauwde haarvaten. Wanneer onze haarvaten geen zuurstof meer krijgen, beginnen ze te zwellen, waardoor verdere oxygenatie wordt voorkomen. Zuurstoftherapie, met name EWOT, vermindert de zwelling van de capillaire vaten, verbetert de oxygenatie en bevordert de bloedsomloop.

Een van de meest bekende voordelen van zuurstoftherapie is het vermogen ervan om de bloedstroom in de hersenen te verbeteren.  Onderzoek toont aan  dat hyperbare zuurstoftherapie kan worden gebruikt om bij te dragen aan de genezing van ischemische ulceraties bij patiënten met diabetes. Er wordt verondersteld dat dit type O2-therapie de vasculaire activiteit herstelt en de productie van vasodilatatoren en vasoconstrictoren beïnvloedt.

 

 

3. VERHOOGT DE PRODUCTIE VAN ATP

Wanneer u traint met zuurstoftherapie, zorgt u ervoor dat elke cel zuurstof ontvangt. Dit verhoogt de productie van ATP (adenosinetrifosfaat), dat als brandstofbron in de cellen fungeert.

Alle andere voordelen van EWOT zijn stroomafwaartse cascade-effecten van deze drie zeer belangrijke factoren. Omdat oefenen met zuurstoftherapie de zuurstofcirculatie verhoogt, de bloedstroom herstelt en de productie van ATP verhoogt, kan het lichaam er  ook op de volgende manieren profijt van hebben:

 

Verhoogt de immuniteit

 

Versnelt het herstel na ziekte of letsel

 

Verhoogt de energie

 

Verbetert de cardiovasculaire gezondheid

 

Ondersteunt de longfunctie/ademhalingssysteem

 

Verbeter fysieke prestaties

 

Zorgt voor sneller herstel na trainingen

 

Verbetert het zicht

 

Verbetert de mentale capaciteit/geheugen

 

Vermindert ontstekingen

 

Helpt bij gewichtsverlies

 

Bevordert ontgifting