Toepassingen hoogtetraining
Hoogtetraining is een belangrijke toepassing in de sport en vooral bij topsporters erg populair vanwege de verbetering van conditie en het positieve effect op prestatie. Minder bekend zijn de toepassingen voor mensen met overgewicht, diabetes, astma en het bevorderen van herstel bij revalidatie.
Sporters
Berg- & Wintersporters
Astma en COPD patiënten
Mensen die fit & slank willen blijven
Mensen met diabetes of overgewicht
Acclimatisatie & preventie hoogteziekte
Het principe achter hoogtetraining is even simpel als complex. Hoogtetraining wil letterlijk zeggen dat training plaatsvindt op hoogte. Het is dus te vergelijken met trainen en sporten in de bergen. In berglucht zit minder zuurstof dan op zeeniveau. Op zeeniveau bevindt zich normaal gesproken 20.9% zuurstof, als we naar een hoogte gaan van 3000 meter is dat rond de 15%.
De werking is vervolgens eenvoudig. U ademt lucht in met minder zuurstof waardoor het lichaam wordt geprikkeld. In de nieren bevinden zich gevoelige cellen die op het zuurstoftekort reageren en stimuleren de aanmaak van erytropoёtine. Dit hormoon stimuleert de aanmaak van rode bloedcellen.
Rode bloedcellen binden zuurstofcellen waardoor het zuurstoftransport verhoogt. Hierbij verhoogt ook de zuurstofopname in spieren en organen. De doorbloeding van de spieren versterkt en daarnaast verbetert het ook de stofwisseling.
Voordelen voor sporters en andere doelgroepen als zij trainen op hoogte zijn:
verbetering van conditie, prestatie en uithoudingsvermogen.
sneller herstel na training
versneld gewichtsverlies
verbetering van de vetverbranding
vermindering spiervermoeidheid
verlaging van bloeddruk en cholesterol
versnelde terugkeer op niveau na blessures
verbeterde stofwisseling.